Historie van RV Westfriesland

Het begon allemaal met een bezoek van enkele oud-leden aan een concours hippique te Hoofddorp, toen er het idee ontstond dat zo’n evenement ook in de kop van Noord-Holland gerealiseerd zou moeten worden.

Dus besloten Cor Aarsen, de 1e instructeur van de vereniging, A. Barten en D. de Graaf om 20 briefkaarten te kopen en deze te verzenden naar alle paardenliefhebbers in de omgeving van Schagerbrug. Op deze briefkaart stond een uitnodiging voor een vergadering ter oprichting van een landelijke rijvereniging.  De vergadering werd op 11 augustus 1927 in Jagerslust te Sint Maarten gehouden en op deze vergadering werd het eerste bestuur gekozen; Gerrit Schoorl als voorzitter en  Cornelis van de Sluys als secretaris en penningmeester. Door groei van de vereniging kon een jaar later het bestuur al worden uitgebreid met F. Rens, die de taak als penningmeester overnam.

Oorlogstijden

Er werd begonnen met 8 leden, maar algauw groeide de vereniging naar 20 leden, het bestuur was actief en enthousiast en een gezellige vereniging voorzag in een behoefte. Spoedig volgde dan ook de aansluiting bij de Nederlandse Federatie van Landelijke Rijvereniging , welke in 1926 was opgericht.

En reeds in 1931 behaalden de vereniging 2 titels tijdens nationale wedstrijden in het Olympisch Stadion te Amsterdam. In 1933 werd het achttal kampioen te Groningen. De oorlog bracht een slechte tijd en het ledental liep terug. Toen de oorlog voorbij was bloeide de vereniging weer op. Het 20-jarig jubileum werd extra opgevrolijkt; want tijdens wedstrijden in Julianadorp wonnen de ruiters 12 van de 15 prijzen!!. De vereniging gaf in die tijd veel demonstraties, o.a. in Opmeer.

Van rijtuigen naar rijpaarden

Door de verandering op de boerenbedrijven, van paard naar trekker, had de vereniging het moeilijk. Maar door het toenemen van vrije tijd steeg de belangstelling voor paardrijden bij een grotere groep mensen, waardoor het aantal maneges sterk toenam. De paarden werden nu meer rij technisch gefokt i.p.v. voor het zware boerenwerk.

De rijvereniging stelde zich als doel de liefde voor en de kennis van het paard en pony te bevorderen en het juiste gebruik ervan. In 1962 werd de ponyclub opgericht en zo bleef de vereniging ieder weekend instructies geven aan vele leerlingen. In de zomer buiten en in de winter bij de manege van Co Vader in Schagen. Ook werden er theorielessen gegeven bij de leerlingen thuis. Dit was altijd leerzaam, maar vooral ook gezellig en verstevigde de band onderling tussen de leden. Jaarlijks waren er onderlinge wedstrijden met natuurlijk clubkampioenen. Ook het ponykamp was een jaarlijks terugkerend evenement, dit werd met 3 overige verenigingen georganiseerd.

Nu hebben we nog steeds een enthousiast bestuur en worden er nog steeds diverse wedstrijden georganiseerd. Ook de lessen in het weekend bestaan nog steeds. En als het in de winter slecht weer is wordt er nu binnen gereden bij Stal Fleur in Oudesluis. Hopelijk zal de vereniging nog vele jaren op deze manier kunnen worden voortgezet, dus op naar de 100 jaar in 2027!

Aankomende Wedstrijden